Kulatý stůl SKAV a EDUIN - 18.října 2018

Publikoval Vít Beran
Datum 21.11.2018
Kulatý stůl SKAV a EDUIN - 18.října 2018

Proč chybí učitelé a kde je vezmeme?
• Na začátku tohoto školního roku školy napříč ČR pocítily významný nedostatek učitelů, čím je to způsobeno?
• Víme, kolik máme učitelů, kolik jich potřebujeme a jaké existují prognózy v tomto směru?
• Jak se na tom projeví náběh reformy financování škol, neprohloubí ještě tuto krizi?
• Jak to lze řešit? Nazrál čas například na otevření učitelské profese?
• Co dnes poradit řediteli školy, kterému se nedaří obsadit učitelské pozice? Jak překleneme období nedostatku pedagogů?

Účastníci panelové diskuze: P. Bannert (MŠMT), K. Bezděková (MŠMT), F. Dobšík (ČMOS), M. Erbeková (ZŠ Mnichovice) a A. Jančařík (PedF UK)

Zdroj: https://uspechzaka.cz/ - YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=ieVFq-6_hR0&feature=share&fbclid=IwAR2A7n3-tUZYL6D8XjAVIRf8zJnP59_mwXuIDustiEroE-iRh1jTyIhDX74

Vážení rodiče,
v porovnání s jinými školami v ČR máme ve škole, až na výjimky, kvalifikované a aprobované pedagogy. Jsem přesvědčen, že se jedná o lidi hodně vnitřně motivované jak pro pedagogickou práci, tak i pro svůj osobní rozvoj. Jsou skvělým spolupracujícím týmem.
Jsem přesvědčen, že všechny Vaše děti vedou výborní lidé, pedagogové, kteří pracují na svém rozvoji. Pedagogický rozvoj se týká všech i nových lidí ve škole … nových pedagogů - učitelů, vychovatelů, asistentů. Ve škole pracuje cca 105 zaměstnanců, z toho cca 75 pedagogů.
Pro objasnění personální situace v českém školství je dobré si pustit záznam z kulatého stolu SKAV a EDUIN: „Proč chybí učitelé a kde je vezmeme?“. Z roku na rok je situace horší a horší a školství v ČR čeká brzy kolaps. To, že si ve škole vychováváme učitele z řad spolupracujících studentů VŠ přímo ve škole tragickou situaci, ke které může dojít i v naší škole jen oddaluje ... bohužel však neřeší. Budeme rádi za Vaši podporu a spolupráci. I naším zájmem je, aby vše ve škole fungovalo bezvadně. Mám radost z toho, že se mnoho věcí daří a samozřejmě i mě mrzí, že někdy něco není tak dokonalé.
Vít Beran, ředitel školy