Ohlédnutí za 1. OD Všechny chutě světa aneb kdo šetří, má za jedna

Ohlédnutí jste se téměř  všichni   snažili napsat  dle kritérií v portfoliu. Někteří jste v ikoně  Revize, Jazyk v horní liště zapomněli zapnout funkci Kontrola pravopisu a nastavit výchozí jazyk čeština. Zeleně se vám tedy nepodtrhly stylistické chyby( většinou čárky ve větě), červeně hrubé chyby. A tedy jste  odevzdali text s menšími gramatickými, ale především stylistickými chybami.

Napsali jste, co vás  na 1. OD zaujalo, co jsi zažili, co bys rádi někomu vyprávěli, co jste dozvěděli nového, co vás překvapilo v jednotlivých expozicích Zemědělského muzea nebo na Hedvábné stezce Klubu cestovatelů, mnozí jste zkoušeli i nové recepty na taštičky se sýrem a jehněčím masem,  salát tabule, falafel, babaganuš, humus a baklavu. Někteří jste se zkusili zamyslet se i nad tím, proč kuchaři pro náš OD zvlolili jako ochutnávku právě tato jídla, jedná se o libanonskou kuchyni.

Čerpali jste z vlastních zážitků i z webu:

https://www.nzm.cz/pribeh-zemedelstvi-praha/expozice-a-vystavy

https://www.hedvabnastezka.cz/klub-cestovatelu-praha/kontakt/

 

- kromě odovědí na otázky v kritériích hodnocení se mnozí v ohlédnutí zamysleli   na touto  otázkou:

 

Kolik utratí měsíčně  rodiny v Česku, Německu, Japonsku a na Mali? Přiřaď k těmto zemím správné sumy: 10000,-Kč, 2600,-, 527,-, 6345,-

90% z Vás odpovědělo správně, tedy : Německo, Česká republika, Japonsko a Mali.

odchylka, kdy někteří tipovali na prvním místě ČR a pak až Německo, byla v zásadě správná, protože výzkum mapuje situaci před dvěma lety a nezohledňuje, že v Čechách ceny potravin  stále rostou.

Takže chvále všem!!

 

 

Více informací o činnosti Musea Mundial (Světového muzea) najdeš v češtině na:

http://www.museomundial.org/cz/home.html

Pokud Tě z jeho činnosti cokoli zaujme, opět napiš do ohlédnutí.

 

 - mnoho o našem tématu se dozvíte v příspěvcích  předešlých ročníků našeho OD

- podívejte se Koření, všechny vůně  světa (v každém z nich je většinou zajímavost ze světa jídla)

https://novaplus.nova.cz/porad/koreni/

 - sledujte i videa Scishow, procvičíte si na nich i AJ

https://videacesky.cz/video/scishow-desiva-pravda-o-bananech

 

- podívejte se na odkaz iniciativy Zachraˇn jídlo, jsou na něm i zajímavé recepty

www.zachranjidlo.cz

- nedaleké Penny má též kampaň proti plýtvání potravinami

https://www.penny.cz/penny-corner/Konecplytvani


I zde najdete nové recepty, stejně jako na  

www.billa.cz

www.kaufland.cz

Kaufland má i svou vlastní  online kuchařku.

Ještě dál se posouvá řetězec Lidl, který má na svých stránkách v sekci Kuchyně Lidlu kromě kuchařské knihy i online kulinářskou akademii s Romanem Paulusem:)

Doporučuji všem!

https://www.lidl.cz/cs/index.htm

 

 

 

 - kdo ještě neodeslal, odešlete  gastronomický kvíz viz odklik níž

Na kvíz se dostanete kliknutím ZDE

Na kvíz si najděte dostatek času, (jeho vyplnění cca 15 min).

Vyplnění je nutné dokončit a odeslat kliknutím na ikonu submit, nelze odpovědi uložit a ke kvízu se vrátit později.

Není na známky, mapuje Vaše znalosti z oblasti gastronomie. Opozdilé luštitele již žádná odměna bohužel nečeká, protože nesplnili ani prodloužený termín.

 

 

 

 

 

 

Pro inspiiraci  RECEPT NA POMAZÁNKU Z ČERVENÉ ŘEPY, RECEPT JSME ZÍSKALI OD ŽÁKYNĚ 6. ROČNÍKU PATRICIE, KTERÁ POMAZÁNKU PŘINESLA JAKO VSTUPENKU v loňském roce a se kterou jsme slavili úspěch na Zahradní slavnosti. DĚKUJEME a doufáme, že na slavnosti opět předvedeme nějaký opravdu podařený, jednoduchý, chutný a zdravý recept z našich lokálních potravin.

Recepty noste na jakýkoli náš oborový den či konzultaci.

 Na ně noste vždy prosím i ŠK a portfolio, které jste obdrželi společně s informacemi na našem 1. setkání.

Zpět k receptu:

 

5 STŘEDNÍCH ČERVENÝCH ŘEP (UVAŘENÝCH, UPEČENÝCH,koupených ve fólii) NASTROUHEJ NA HRUBÉM STRUHADLE

MENŠÍ CIBULI ČI PŮLKU VĚTŠÍ NASTROUHEJ NA JEMNÉM STRUHADLE A SMÍCHEJ S ŘEPOU

PAK JIŽ JEN PŘIDEJ SŮL, PEPŘ A CITRONOVOU ŠŤÁVU A NEŠETŘI S NIMI, ALE ZAS TO NEPŘESOL, MUSÍŠ POSTUPNĚ A OCHUTNÁVAT (PŘESNÉ MNOŽSTVÍ NENÍ ZNÁMO, ZÁLEŽÍ NA TOBĚ, JAK POMAZÁNKU DOCHUTÍŠ)

NA ZÁVĚR PŘIDEJ ZÁLIVKU Z ZAKYSANÉ SMETANY ČI JOGURTU, DO KTERÝCH PŘIDEJ MAJOLKU 

A PAK JŽ JEN PODÁVEJ S ČERSTVÝM CHLEBEM, s topinkami, S KUKUŘIČNÝM SNACKEM ČI TORTILA CHIPSY NEBO JAKO DIP K JINÉ ZELENINĚ (MY VYZKOUŠELI BROKOLICI)

 

Na přání ještě vychytaný recept na makovec bez mouky, tedy bez lepkku:

4 vejce

1/2 másla

3 lžíce citronové šťávy

120 gr moučkového cukru (lze sehnat i třtinový)

200gr mletého máku

2 jahodvé výživy

Rozpustíme máslo- žloutky utřeme s cukrem a citonovou šťávou a přidáme máslo.

pak přidáme mák a lehce vmícháme jahodovou výživu či tekutější marmeládu a sníh.

Pečeme na 170  stupňů cca 25 minut.

lze podávat s marmeládou a zakysanou smetanou či s citronovou polevou nebo jen tak:)

 

Na další  společně strávené dny plné objevování a ochutnávání

 

se těší

Petra Wernischová a Linda Tagwerkerová

 

a doufáme i ve spolupráci s Alenou Fáčkovou

 

 

 

 

 

Přiložené soubory:

Příspěvek

Publikován: 18.11.2016

Naposled upraven: 2.12.2018

Vytvořil(a): Petra Wernischová

Kalendář akcí