Proč se vyplatí sbírat papír

Datum 13.3.2019
Proč se vyplatí sbírat papír

ČLÁNEK ŽÁKOVSKÉHO MAGAZÍNU - Ve škole právě vrcholí sběrové dny. Jaký papír donést? Proč se sbírat papír vyplatí? 

Sběr papíru je událost, která se koná několikrát za rok, každý sběr trvá tři dny. V této době je možné se zbavit papíru, který se válí v domácnosti na půdě nebo v garáži. Papír lze přinést ráno v termínu sběru. U kontejneru jsou vždy žáci, kteří pomáhají paní učitelce Iloně Zapletalové. Paní učitelka sčítá hmotnost papíru a zapisuje k dané třídě.

Kancelářský, nebo lepenkový?

Papír je možné přinést jakýkoliv, ale škola je radši, když se nosí normální papír a ne lepenkový. Paní učitelka Zapletalová potvrdila, že lepenkový papír je lehčí než normální. Do kontejneru se tak při stejné hmotnosti vejde více normálního papíru. Za krabice také dostaneme méně peněz – za jedno kilo jen 50 haléřů. Škola doporučuje papír dávat do krabic nebo ho svázat provázkem do kvádru, aby se s balíkem dalo lépe manipulovat. 

Kdy a kolik?

Na podzim se sběr uskutečnil od 16. do 18. září. Paní učitelka Ilona Zapletalová říká, že tento rok na podzim se nasbíralo 4800kg kancelářského papíru. Za to škola dostala 12 000 Kč.  Lepenka vážila 840 kg, za to se vydělalo 420 Kč. Celkově obdržela škola 12 420 Kč. 

Co se děje s penězi?

Velké množství nasbíraného papíru ukazuje, že se na sběru podílí mnoho žáků. Po sběru se vždy vyhlásí „vítězná třída sběru“, to znamená, že třída, ze které se zúčastní nejvíce žáků, dostane do třídního fondu více peněz. Toho využila minulá třída 7.A. Díky odměně odjeli na výlet do zábavního parku TEPFactor. 

Zkušenosti osmáků ukazují, že pokud třída přinese hodně papíru, může je čekat odměna. Sběr má smysl! 

 

David Malenovský, Vojtěch Melzer

 

Zpět na seznam článků žákovského magazínu