Koktejly ve Školním klubu

Koktejly se v Klubu staly už prakticky tradicí. Dvakrát za rok mohou naši členové ochutnat koktejl přímo v Klubu. Někdy je také k dostání na Vánočních trzích a Zahradní slavnosti. V posledních letech jsou navíc doplňovány profesionálními show. Proč ale vlastně koktejly v klubu děláme a jak to celé vzniklo?

Původ této akce je poměrně snadné vysledovat. V rámci projektu „Jak Na To“ předváděli žáci i pozvaní profesionálové své dovednosti. K ukázkám výtvarných technik, budování a první pomoci jsem se připojil i já se svým koníčkem - barmanstvím. První koktejl,
který jsem v Klubu připravil, bylo Mojito. Tato akce sklidila veliký úspěch. A od té doby, konkrétně září 2011, v Klubu pravidelně připravuji ochutnávky známých i neznámých koktejlů. Ze známých uvedu například Piña Coladu a Sex on the Beach, z těch méně známých Bora Bora a Honey Coctail. A protože jsme již dříve zvali mistry v kulečníku, stolním fotbálku a YoYování rozhodli jsme se pozvat do klubu profesionálního barmana. Barman společnosti Bar Stars

Piňa Colada ve Školním klubu

 nám předvedl show Flair Bartendingu, neboli přípravu koktejlů ve volném stylu, která naše koktejly posunula na novou úroveň. Našim příštím hostem nemohl být nikdo jiný než mistr republiky. A pozvání do Klubu přijal mistr ČR, vicemistr Evropy a 8. na mistrovství světa David Neumann. Předvedl nám špičkovou show a připravil nám ochutnávku 2 drinků, které jsem ani já neznal. A protože je pan Neumann ukázkový vrcholový reprezentant svého oboru, věnoval nám celou show zdarma.

A nyní se dostávám k tomu, proč to vlastně celé děláme. Prvním a zároveň tím nedůležitějším důvodem je žáky zabavit a zaujmout. V Klubu nikdy nesmíte zapomenout na jeho relaxační a odpočinkovou funkci. Pokud by žáky Školní klub nebavil, neměli bychom šanci jim cokoliv předat, protože, pokud by do Klubu vůbec přišli, srazila by se veškerá naše snaha s neprostupnou bariérou nezájmu.

 

Flair show - David Neumann

Když získáme zájem dětí, můžeme prosazovat další pedagogicko-výchovné cíle. První s těchto cílů přímo souvisí s činností Klubu a to s trávením volného času. Stejně jako v jiných projektech Jak Na To, žákům ukazujeme možný koníček a zároveň jim představujeme vzory, které žáky, kteří by se tomuto koníčku chtěli věnovat, budou motivovat.

Další cíl je ještě o něco výchovnější a je cílen na všechny žáky. Souvisí s jevem, který se mezi starší mládeží objevuje čím dál častěji – konzumací alkoholu. S nízkými příjmy mladistvých také souvisí častá konzumace nejlevnějšího alkoholu, který zdraví zrovna nepřidá. Proto se ukázkami koktejlů, které jsou vždy jen z kvalitních surovin, snažím žákům ukázat současnou barovou kulturu a tím je přimět přemýšlet o kvalitě toho co pijí a ukázat jim, že i nealkoholické drinky mohou být příjemným zakončením večera. Členové Školního klubu ještě nejsou přímo rizikovou skupinou a právě proto se domnívám, že tato forma nenásilné prevence má šanci uspět. A navíc, jakmile jednou člověk začne přemýšlet o kvalitě toho, co pije, nemá daleko k tomu, aby přemýšlel o tom co jí.

Letos ještě žáci uvidí ukázku té nejatraktivnější formy barmanství, molekulární mixologie, kterou nám bude prezentovat další velká osobnost, mistr světa v přípravě nealkoholických nápojů, Achim Šipl. A co dál? Doufám, že se nám podaří udržet současnou úroveň a že za pár let, až už na Školní klubu nebudu mít čas, se najde někdo, kdo po mě tuto pomyslnou štafetu převezme.

    

Jakub Dupák
 Dlouholetý spolupracovník Školního klubu

Příspěvek

Publikován: 26.10.2015

Vytvořil(a): Jakub Dupák

Kalendář akcí